2,5 dl mungbönor
4 dl vatten
2,5 dl basmatiris
1 msk olivolja1
tsk salt
7 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3/4 dl färsk ingefära
1 tsk gurkmeja, 1 msk garam masala, 1 msk malen koriander, 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk svartpeppar, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk chilipeppar/pulver1/2 msk salt.
Grönsaker (ex 1 zucchini, 4 morötter eller tomat, broccoli, sugar snaps etc.).
Lägg mungbönorna i blöt över natten. Skölj dem sedan och koka på låg värme 20-30 min.
Koka riset enligt anvisningar.
Kör lök, vitlök och ingefära i matberedare eller hacka det. Stek det sedan tills det blir mjukt. Tillsätt alla kryddor och stek en liten stund till. Skär grönsakerna i bitar och koka dem (morot etc eller stek zuccinin i lite olivolja). häll ned grönsakerna när de i klara i lök och kryddblandningen.
Gott med yoghurt till och mango chutney....
Guldmjölk
Kvällsdryck som lugnar ned nervsystemet, bra för slemhinnor och leder.
Koka upp 1/2 dl vatten, 1/2 tsk gurkmeja, 3 krm kardemumma i 8 min på svag värme.
Häll i 2 msk mandelolja och 2 dl mjölk, låt koka upp.
Häll upp i kopp och häll i 1/2 tsk honung.
Musli
1,5 dl naturella cashewnötter
1,5 dl valnötter
2 dl paranötter
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 krm salt
Mixa nötter i matberedare, rosta dem i stekpanna i några min.
häll på kanel, kardemumma och honung. Häll ut på bakplåtspapper. Rosta frön i en torr stekpanna, blanda med nötblandningen, tillsätt kokos och salt. Låt svalna och lägg i glasburk/papperspåse. Ät med naturell yoghurt, bär eller som godis.
Fröbröd Ängelholm
150 g mandelmjöl
150 g pumpafrö
100 g linfrö
100 g sesamfrö
100 g solrosfrö + salt
5 ägg och 1,5 -1 dl kokosfett
Häll smeten i ett smort bakplåtspapper som du sätter i en brödform. 180 grader i 20-35 min.
Brödet håller länge, är mättande och allt är gott att ha på.
Fisksoppa (laga ute) i en kastrull
Förbered: Tärna och lättstek laxbitar, salta och "peppra". Frys in 3-5 dl vispgrädde.
Sätt en kastrull på ditt kök och släng i grädden (tinad eller fryst), häll i en skvätt vitt vin (ca 1 dl) och värm tills det sjuder. Pressa i en vitlöksklyfta och häll i en påse saffran.
Låt det hela sjuda en liten stund. Lägg i laxtärningarna, sjud någon minut...om du vill lägg i dill, räkor eller kräftstjärtar i lag (lägg i dem i slutet). Salta lite extra på slutet...
Universalsås! mmmmm....
Tre äggulor, rapsolja, salt, senap (gärna dijon), vitpeppar.
Separera gulan från 3 ägg i en skål, lägg i en tsk dijon, 1/2 tsk salt, några stänk med vitpeppar.
Vispa äggsmeten med elvsip tills den blir krämig och flyffig som grädde. Häll sedan i rapsolja mycket sakta i en tunn stråle medan du fortsätter vispa, fyll på med olja till du får den konstistens du önskar.
Vill du nu att det ska bli bea? Häll i ca 1 msk vitivinsvinäger och dragon. Kanske lite extra salt.
Aioli? Pressa ned en vitlökslkyfta.
Rhodeisland? Tomatpuré och cremefraiche.
Eller häll i sambal olek....gott!
Gulashgryta - variant
Kött (lövbiff, biff, går snabbt).
Krossade tomater
Lök
Champimjoner
Paprikapulver
Bönor eller grönsker som morot, zuccini
Chili om du har hemma
Du kan också blanda i korv
Skär kött i små bitar, stek i smör eller olja
Hacka lök och grönsaker stek
Blanda kött och lök och grönsaker
Krydda med mycket paprikapulver (typ en halv burk)
Häll på krossade tomater
Krydda med salt och peppar
Låt svalna och lägg i fryspåse i portionsstorlek.
Frys in. Ta med den frysta påsen i liten kylväska 8om du ska packa lätt och ut och tälta), håller ca 2 dagar.
Om du vill tillsätt potatis eller ris, men grytan funkar jättebra utan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar